midde christian 34

 

 

"Gem disse breve Kære, lad ingen læse dem", skrev Christian den 25. september 1914. Hans kone Midde og hans datter Astrid gemte så brevene i mange år. Astrid Nansen døde i 1990, og efterfølgende vælger Asmus Nansen at aflevere brevsamling, postkort og andre effekter på Lokalhistorisk Arkiv. Han kunne have valgt at lade materialet forsvinde.

Brevene er nu tilgængelige og tak for det. Breve er vigtige vidnesbyrd, og de fortæller ofte en anden historie end erindringer - skrevet mange år efter. Samlingen er enestående - meget omfattende og faktisk komplet. Det er specielt at kunne følge en familie så indgående igennem en længere periode: Afsavn og længsel - hverdag og fest.

Jeg synes, at jeg har lært Midde og Christian at kende og jeg håber, at siderne her kan være et bidrag til forståelse af en alsisk families tilværelse for hundrede år siden. Jeg nåede at lære deres datter og svigersøn at kende - de er her ikke mere. Med det, som jeg ved nu, var der mange ting, jeg gerne ville have spurgt dem om, men sådan er det med mennesker - det kan hurtigt blive for sent. 

Tak til Susanne Hymøller og Peter Sandholdt for indlæsning af breve og tak til Arvid Nielsen - Arvids Foto - for design af hjemmesiden.

 

Mogens Johansen Toftegård Asserballeskov - efteråret 2018